Meteen naar de inhoud

Living Lab ‘BRIC’ ontwikkelt en test duurzame biobased bouwmaterialen

Het living lab BRIC, dat staat voor Biobased Renewable Innovative Constructions, richt zich op het ontwikkelen van veelbelovende biobased technologieën en het testen daarvan in dragende constructies. Deze toepassing is sterk gereguleerd vanuit veiligheids- en consumentenbelang, waarbij kennis over het behoud van de constructieve betrouwbaarheid over een langere periode essentieel is. BRIC geeft hier invulling aan.

Dragende constructies
In dit living lab is er een materiaal- en sensor studie naar combinaties van natuurlijke vezels, bioharsen, productiemethoden en sensoren. Ook wordt er getest in versnelde degradatie-experimenten. De bevindingen worden in drie dragende constructies geïmpliceerd en geëvalueerd: een Living Lodge (binnenwand), een paviljoen (dak) en een Smart Circular Bridge (brug).

Kennis delen
De kennis en ervaringen worden gecommuniceerd via een MOOC (Massive Online Open Course), verschillende publicaties, video’s en een evenement. Door een economische en sociale haalbaarheidsstudie zal de adoptie in de bouw worden versneld. BROIC loopt van maart 2019 tot januari 2023.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincie Noord-Brabant in het kader van OPZuid.