Meteen naar de inhoud

Veelbelovende resultaten subsidieproject biobased bouwen

Het subsidieproject ‘Living lab: Structural Health in BioBased Constructions’ is op 21 september feestelijk afgerond. Het project ontving bijna 2,5 miljoen euro subsidie, waarvan 750.000 euro afkomstig uit het Europese programma OPZuid 2014-2020. Tijdens het slotevenement – genaamd ‘Vandaag naar Morgen’ – op de Brouwersdam in Scharendijke vroeg Jan Douwe Kroeske de partners van het project het hemd van het lijf.

“Het geeft voldoening om de concrete resultaten van het subsidieproject op de Brouwersdam te kunnen presenteren”, aldus Faas Moonen, projectleider en universitair hoofddocent Innovatief Constructief Ontwerpen bij TU Eindhoven. “Tegelijkertijd biedt het ons een mooie kans om het effect van extreme omstandigheden – zoutwaterdampen – te onderzoeken. De brug zit vol sensoren waardoor we ook op afstand kunnen zien hoe het met het materiaal gesteld is. Die sensoren zijn zinvol voor onderzoek, maar spelen ook later nog een belangrijke rol. Bouwbedrijven zijn nog lang – soms wel 10 jaar – na de bouw aansprakelijk voor de gebruikte bouwmaterialen. Van beton en staal kennen we de risico’s, maar voor diverse soorten biobased materialen is dit nog niet het geval. De sensoren moeten bedrijven helpen om die nieuwe, natuurlijke materialen te gaan gebruiken.”

Verder onderzoek

“Het subsidieproject heeft biobased bouwen een boost gegeven, maar we zijn er nog niet. Verder onderzoek naar biobased materialen en nieuwe productiewijzen is nodig”, aldus Faas Moonen. “Denk bijvoorbeeld aan het effect van warmte op het materiaal. Of het maken van sleuven waardoor je de interne spanning van het materiaal kunt verstoren. Uiteraard doen we eerst theoretisch onderzoek, maar dan weet je toch niet precies hoe het materiaal zich gedraagt in de praktijk. Ook gaan we compleet andere productiewijzen onderzoeken, bijvoorbeeld het vacuüm produceren van een brug van vlas.”

Programma slotevenement

Tijdens het slotevenement interviewt Jan Douwe Kroesde niet alleen Faas, maar ook de andere projectpartners: Snehal Hannurkar over het ontwerp van het BRIC-paviljoen en Shannon Peuling van Avans Hogeschool over de stoelen van mycelium. Ook Kevin Schelvis, programmamanager Stimulus, wordt door Jan Douwe Kroeske bevraagd over de kansen die Europese subsidieprogramma’s bieden voor innovatieve projecten.

Baanbrekend project

Jan Douwe Kroeske werkt met volle overtuiging mee aan ‘Vandaag naar Morgen’: “De aarde raakt uitgeput. Daarom is het is belangrijk om de resultaten van dit soort baanbrekende projecten breed te delen, onder meer met de bouwsector. Hopelijk durven bouwbedrijven het daardoor aan totaal andere bouwmaterialen en nieuwe bouwmethodes te gebruiken. Prachtig om dat hier in Zeeland te presenteren, de landbouwprovincie bij uitstek.”

Kroeske hoopt in 2024 nog meer vernieuwende energieprojecten te presenteren op het festival ‘Morgen’ waar muziek, voeding en het publiek inspireren voor ‘een mooier morgen.’